Ruokablogilistan kärjessä

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Mallasleipää Talon tapaan

Aamupuuro on veetty nahan sissään ja koska sitä jäi kauhallinen niin met käytämä senki. Son niin ikävää sulijua roskissakin että hyi. Alakuvalamisteluista voin sen verran juoruta että mie tein viime viikonloppuna tätä sammaa ja kerrasta sotkin mäskiä enämpi jonka holovasin jääkaappiin oottelleen. No nyt se ootus palakittaan. Teille joilla ei ole mäskiä valamiina niin tehkääpä sitten näin : otat viien litran kattilan, laitat sinne 4 desiä kalijamaltaita ja 1,3 desiä vettä. Kiehutat sotkun kassaan. Kattila veke liedeltä ja alotettaan varsinainen leivän teko. Jos sulla tuli palijon nestettä niin siivilöippä se ensin.

No nyt, kauhallinen puuroa kattillaan ja puurokauha hämmennnystikuksi.
Mäskit sinne kans.Sitten sinne hulijautettaan litran piimä mallia AB, ei mittään ABC:n piimää ko tuota asidofilusta. Mie piän että son hyvintä, sitä saattaa juakki. Ja perinteistä poikkeamatta siivu voita silimäksi. Tämä sen takia että on heleppo seurata miten se sotku sielä lämpennee. Katoppako son oltava riskin kuumepotilaan lämpöstä kuitenki hiivan takia. Näin ei tarvi sörkkiä sormia tuone kokoajan. Ihan itte keksin puolustukseksi sille että meen laittaan voita tuonekki.
 Nämä täälä lämpennee niin otama kaikki loput tarveaineet esille. Mortteli on kyllä yks parhaista mitä voi keittiöstä löytyä. Sinne mie laitoin fenkolinsiemeniä,aniksensiemeniä ja pomeranssinkuorta teelusikan sekä pari huiskutusta muskottia. Sitten raaputellaan reunoja myöten siliäksi. Eipä tuu jyvejä hampaitten kolloihin !
 Tästä voi pikatarkistaa että ruisjauhoja on,vehenäjauhoja on, ölijyä on,mavusteita on ja hiivaa tarpeeksi.
 Sitä mukkaa ko ei tarvita niin pannaan kaappiin. Pyssyy järestys. Ja on sitä ihimistillaa huitoa enämpi. Tässsäpä mausteet. Rohkeimmat voi hieman kastella sormenpäätä ja dipata mausteen pinnasta maistaakseen oos se leivän makusta. Josei niin pittää lisätä jottain miehleistä enemmän, suosittelen anista tai fenkolia.
 Vaalia siirappi ihan sen takia ko tumma loppu. Yhtä makkeita kuitenki ovat.

 Mittarista tarkistettiin että siirappia on vain 1,5 dl eli ihan sopevasti lorottaa tähän määrään tavaraa (vajaa 2l) , helemet jätin pohojalle niin saan siihen laittaa vettä pintavoitelua aatellen.
Ja sitten pyöräytys sekasin ja mausteet rapsutellaan morttelista tuone litkuun. Ja pyöräytys ja alotettaan suolan kiertäminen. Mie laitan ainakin ruokalusikallisen merisuolarouhetta. 
Josaki välisä ko voi on sulannu niin on pukattava se sormi tuone mälijään,ja sitten voi maistaa tarviiko se lissää suolaa.

 Mälijä on tarpeeksi lämmintä niin laitettaan 5 dl ruisjauhoja ja 2 pussia kuivahiivaa. Äkkiä sekasin. Niin ja tietenki son otettava pois levyltä ettei pala mikhän. Puurokapusta on kaikista parrain hämmennin ainakin vielä. Sitten vehenäjauhoja keko ja toinen keko ja kolomas keko...
 Mie tykkään että sominta on sillä kapustalla pukata nurijapuoli sissäänpäin reunoilta keskelle. Näin se jauho mennee sinne jokapaikkaan eikä jää pohojalle ja näjet miten se taikina irtoaa seinistä. Josaki vaiheessa tullee voimaraja vastaa joko käjesä tai tikusa niin son alettava yhelä käjelä pyörittelleen reunoja pitkin . Eli sormet eelä käsi pohojaan seinästä valuttaen, liuku etteen ja ylöspäin niin että taikina tullee mukana. 
Jatka kunnes hyvä.

 Taikina on hyvä ko son vähän löysä mutta muokattavissa, elä anna pintajauhojen hämätä, ei sole halennu. Vehenäjauhoja meni arvatenkin 1,5 kg.
Sitten taikatemppu, kauhase taas siihen reunaan rakoa ja lorhauta ölijyä vaikka toista lusikkaa. Tehe niinku äskenki, liuvuta kättä reunoja pitkin keskelle. Ja lissää ölijyä, sama pyöritys jatkuu. Tehe niin kauan että oot koko matkalta saanu taikinan irti reunoista ja käjestäki ehkä. On mukavan kimposan näkönen. 
Huppu päähän ja jätä turpoamaan. Kurki vaikka puolen tunnin perästä mitä on tapahtunut.

Ilimeisesti on tullu yli jos saapi hyväsä paikasa turvota ko nyt oli niin palijon takinnaa.
Tarkotus on että taikina o kuohkiaa,ei mittään pullataikinnaa. Jauhoja pöyväle,jauhoja taikinan pääle,kippaus kaikki siihen, imuta jauhoja ihan vain sen verran että se pyssyy käjesä es jotenki. Jauhoja kattilan pohojale ja koko kimpale takasin, nuolijalla rapsuta pöytä puhtaaksi ja jämät kattilaan. 

 Lorauta ölijyä ainaki viiteen leipävuokaan. Suti pikkusen vaikka käjelä. Sitten sitä ölijyä lorautettaan pöyväle, siihen misä äsken oli jauhoja. Uuni pääle, 175´C varmaan piisaa,jos eppäilyttää niin pistä 200´C.
 No nyt ei ole ko leipoa sitä taikinnaa. Ota jotakuinki puolet taikinasta pöyväle niilä ölijysilä käsilä ja ala tekkeen pitkoa, kato vähän minkä mittaset ne sinun leipävuoat on ja sommittele sopiviksi, tämähän on pehemiää taikinnaa ja se hyppäyttäessä vuokaan vennyy ja kutistuu miten itte näet parhaaksi.
Tuli kuus leipää.
Yks vuoka on pakkasessa mangojäähdykkeen astiana niin mie teen vaikka minilimpun tuosta yhestä, jos se pyssyy kasassa, ko se jää pöyväle turpoamaan ja oottelleen uunivuoroaan. Jos se läpsähtää miten sattuu, niin se saa mennä vuokaan ko joku pari on uunista ulos. 
Eka pari siis töihin, otama nuo vasemmalta issoimmat ja levähettään tunti. Tietenki nämä pöyväle jääneet saa huputtaa ja kattilan sekä pöyvän pestä. Suosittelen käyttämmään sitä nuolijjaa. Ja sitten vaikka Fairya että pääsee ölijystä erilleen.

Ko leivät on uunista ulos niin saa sen vähän aikaa jähtyä, että uskaltaa keittiöliinaa apuna käyttäen kipata sen vuoasta pois puiselle leikkuulauvalle,vuoratulle ritilälle ja tai mihin nyt keksii. Sitten otama vesisiirappiseos johon voi raapasta kierroksen suolaa, suti ja voijellaan kuumat leivät kauttaaltaan paitsi pohojasta. 
Sama niin monta kertaa ko niitä leipiä riittää.

Sitten ko kaikki on valamiina, niin on hikkoillu siihen malliin, että virkistävvään suihkuun ja kohta on olo ko ei ois leiponukkaan. Koko kerrostalossa tuoksuu leipä. Ihanan kotosta.



Leivät on makkeimmillaan vuorokauven jääkaappihoijon jäläkeen.

Ja eikun ääntä kohti. Nih !

Hintaa kuudelle vuokaleivälle tullee jottain 5-7€ riippuen kuin fiinejä jauhoja käyttää.