Ruokablogilistan kärjessä

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Banaaniletut ja mustikkasiirappi

Makianhimmoon jottain mitä kaapista irtosi.
Ajatus lähti kytemään jo eilen ko hellulla oli jääny banaanit syömättä.
Sen piti ottaa ne töihin evväiksi mutta tuosa nuo vielä hyllynkulumalla norkoili.
Tarveaineet latasin pöyvälle. Ne löytyy tästä kuvasta. + kreemijauhe jonkä äkkäsin jälestä käsin.


Ensin blendiriin taittelin pari banskua, särin pari kananmunaa, lisäsin pari desiä maitoa ja desin vehenäjauhoja, teelusikan leivinjauhetta, saman verran vaniljasokeria, toista ruokalusikkaa sokkeria ja lopuksi muutaman kierroksen merisuolaa. Lyhyen sekotuksen jäläkeen takina oli valamiina kaatokulhossa.



Seuraavaksi nakkasin pannun levylle ja pikkukattilan toiselle. Pannuun nokare voita, eikä mittään ölöjyä. Eikä sitä levyä tartte täysille ees laittaa. Pikkukattillaan mittasin desin sokkeria ja puoli desiä mustikkamehutiivistettä - luomu. Levy sen verran isolle että alakaa liemi lämpenneen ja kuplahtelleen.


Työvaihe meneillään. Tässä kaikki tarvittava ja kaikki tulee ajoillaan.



Siinä siirappi juttellee ja lätty paistuu omia aikojaan.


Ko siirappi on aikansa kuplinu, eri parin lätyn paiston verran niin voit ottaa sen sivummalle jähtymmään. Elä lässäytä kylymään vetteen ko voi olla että se jässähtää kiini kattillaan taikka rakkeutuu. Hyvä pysyä sekotusnotkeana. Son mukavampi annostellakki.

Täsä vaiheesa ko lätyt paistu ja siirappi jähty mie tein vaniljakreemin. Sutkasin vähän. Otin valamista vaniljakreemijauhetta yhen osan ja kaks ossaa vettä. Ei muutako hulluna sekasin niin monta minuuttia ko yhen lätyn paistosa mennee, sitten hopusti jääkaappiin. Ei sitä palijoa ollu mutta riittävästi kahelle syömämiehelle. Tarkalleen sitä kreemijauhetta mie laitoin sen seittemän lusikkaa.

Tämmönen siittä sitten tuli. Banaanilettu lautaselle. Siihen kreemiä miten päin tykkää laittaa ja lorottelin pikkulusikan kärestä siirappia päälle. Juomaksi kylymää maitoa.




Että meni sokerin näläkä voin sanoa. Nih !



Valamista hyvvää tullee semmoset 8 annosta.
Koko herkun hinta,  riippuen onko banaanit tarjouksessa, noin 4€.


Hernesoppaa

Laitoin eilen herneet turpoammaan viien litran kattillaan huolellisen huuhtomisen ja siistimisen jäläkeen.Vihireitä herneitä. Ne keltaset on jotenki mielen vierestä vihanneksia.
Ruukaan lorottaa pussillista herneitä kohen kolomisen litraa nestettä. Raikkainta vettä mitä hanasta saa.

Aamusta ekana levy päälle, ei mittään täysille ko hautomisasteille. Sinne sitten hyppysellinen taikka kaks merisuolaa. On sielä sitä nestettäkin niin saa sielä olla sitä suolaakin.
Toiseks ekana uuniliha jääkaapista leikkuulauvalle ja pannu levylle. Ei täysille taaskaan mutta sen verran että kypsää tullee jos tarve vaatii. Muuten pärskyy kamalasti ja sotkeentuu koko keittoalusta.

Sillä tovin ko pannu kuumennee niin terä leikkaa läskit irti lihasta ja nahat irti läskistä. 
Nahat siihen rasiaan mikä on vielä pöyvällä josta otin uunilihan pois. Ja se saa jäähä siihen vielä.Läskikaistale viipaloijaan ensteksi kutajoinkin kolomeksi siipaleeksi. Sitten se palotellaan pikkukuutioiksi.
Läskit kuumalle pannulle sullaan.

Ja lihan kimppuun. Leikattaan lihat irti luista, niitä löytyyy jottain kaks kappaletta, keskeltä iso ja kulumasta pienempi. Jytyset voi nakata risteilijään. (eli sihen pöyvälä olevaan sotkukuppiin). Luut ja niihin kiinni jääneet lihat kattillaan herneitten kaveriksi plompsis. Varoa voi ettei pärsky kuumaa vettä päälle eikä kuumaa rasvaa ihrapaloista pannulta. Aina se roiskuu kuitenkin ja paita on sen näkönen. Rasvatahranen sotkuriepu. Vois viisauksissa käyttää vaikka essua mutta ei sitä jotenki ossaa hakia koskaan.

Ko luut on möhimäsä, läskit sulamasa niin on aika veistellä lihat mieltä ilahuttaviksi palasiksi.
Väriä saaneet läskit sinne keittokattilaan, jätetään se sula rasva pannulle, jos tarvetta niin pyyhkästään talouspaperilla rasvareunat pois pannun ulukopuolelta.Ja takasin levylle. Nyt ne lihat siihen käristyyn.

Ko lihat ruskettuu niin on aikaa kuoria ja kuutioija pari isoa sipulia. Roskat risteilijään ja sipulille näytetään veittenterrää pitkittäin ja poikittain ja sitten vielä pystypäin. Tullee sopevan kokosta palasta. Ko kaikki näyttäis olevan mallillaan niin soppii hämmentää niitä lihoja että tummuvat vähän toiseltaki laijalta. Hyvä aika maustaa mustapippurilla sekä merisuolarouheella. Myllystä molempia niin monta kierrosta ko vaikuttaa hyvältä, vaikka viis. Muita mausteita ei tarvita. Tämä on hyvä näin.

Lihat keittoon ja sipulit sinne pannulle imemään kaikki läskistä ja lihasta jääneet litkut itteensä. Ko sipulit on kypsän näköset ja pannu kuiva niin ne on valmiit keittoon lillumaan. Pannulle jääneet jämät saa matkaan ko pistää siihen vähän vettä, takasin levylle, hämhäyttää ja kaataa keittoastiaan. Melekeen puhistu koko pannu. Tarvi ennää ko tiskata. Kaikki kattilassa, ei mittään kansia päälle vaan liesituuletin. Kiehuu vielä vahingossa yli ja sitä sotkua siivoa kukkaan. Seuraavaksi keitetään aamukahavi ja aletaan tekkeen muita kotihommia. 

Keitto valamistuu ittestään ko levy on sopevan lämmin, välilä vähän hämhäyttää ettei se ota pohojaan jostain syystä.Vaahtoa voi kuoria risteilijjään jos se tekkee huonoa. Muutaman tunnin päästä voi nostaa ne luut leikkuulauvalle taikka syvälle lautaselle. Antaa vähän jähtyä ettei pala sormet. Sitten räävittään kaikki lihat irti , pala vaikka suuhun ja loput takasin keittoon. Meiramia päälle ja pari hämmennystä. Maun tarkistus, suolaa, mustapippuria mikäli tarvetta nähdään.

Ennää luut risteilijjään ja risteilijä roskiin. Paitsi jos tarvii niitä luita johonki niin ottaa sitten talteen. Keittolevyä voi pienentää sitä mukkaa ko keitto kypsyy ja syömämiehien saapuminen kestää. Sei mene miksikhän vaikka porisis viiski tuntia. Sakenee vain. Ja sitten ko son oikeen sakiaa niin voi lisätä vaikka nestettä. Sinappi sakkeuttaa sitten lissää ko sopan saa lautaselle.


Lisukkeeksi sinappia

Leiväksi näkkäriä
Juomaksi piimää

Ja eiku syömään. Nih ! 

Tarveainelista:
Yks hernepussi, 500g
2 isoa sipulia
Uuniliha 960g
3 l vettä
merisuolaa
Mustapippuria,rouhe tai mylly
Meiramia, kuivattua

Sinappituubi

Valamista ruokaa 4 litraa

Hinta n.7€