Ruokablogilistan kärjessä

lauantai 3. elokuuta 2013

Vieraita,pottua ja possua sekä kirpsakka sitruunapiirakka

Ykskaks päätin pyytää pari kaveria kyllään ko löysin kaupasta pikkusen makian näkösen possunfileen (4,68€/kg). Ja otin tietenki sen kilonkasslerin siittä mukkaan. Pottuja ja porkkanoita löyty kotoakin ja kaikki muutkin mausteet sekä kermapurkki.

Ennää vihireitä ostoskorriin että pääsee salaatin tekkoon.

Rucolaa,cosmopolitan salaattia sekä kurkkua.Paprikkaa,meloonia ja viinirypäleitä. Näistä salaatti. 
Revitään ja palotellaan jääkaappiin oottamaan vieraita.





Potut rapsutettaan ja porkkanat kuorittaan. Laitama ne vetteen höyrykattilan alaossaan oottammaan keittovuoroa. Varataan yks porkkana per pää ja kourallinen perunoita. Nämä on niitä kesän herkkuja.

Se possu . Ko päikkärit vähän veny niin tehemä tämmönen iliman esivalamisteluita liha. Siistittään pinta terävällä veittellä itelle hyväksi. Eli lähinä yliroikkuvat riekaleet veks. Sit mie viiltelin ´läskipintaan´ uria.

Paistinpannu tulille, voita nokare, antaa sullaa.
Otama laakea vuoka esille mihin se koko pala mahtuu (n 30cm).
Siihen rouhittaan pohoja piiloon suolaa ja pippuria.
Ko voi on sula niin liha sinne yks kylyki eelä. Otama heti nopeasti kuluho johon lorautettaan puol desiä ölijyä, kolome tai nelijä teelusikkaa hunajaa, viis tippaa tulista maustelitkua , meillä son Naga Jolokia, sekasin koko sotku ja suti kätteen.
Possu nurin ja sutittaan paistopinta. Tätä niin kauan ko koko possu on kierretty ympäri. Sitten vielä pika voitelut toisen kerran ympäri. Ja vaikka niin kauan että koko litku on käytetty. Saa itte valita. Paistettaan iha vain pinnalta soman väriseksi.

Taas räiskyy päälle. Pittää kohta pyykätä. 
Tai hommata se essu ja muistaa käyttää sitä. 
Elämä on valintoja täynnä.

Sitten ko valamista muttei missään nimessä kypsää niin puotetaan märkä liha vuoan reunaan kylyki eelä ja pyöritettään se ees taas kunnes mausteet on tarttunu yltympäri.  Pikkusen vettä voitelukuppiin,se pannulle ja pannun kautta vuokaan. Kerättiin kaikki maut sammaan kassaan. Varmistus suola päälle ja uuniin 150´C 45min. 

Tälläaikaa mie tein sitruunapiirakan pohojataikinan ja täytteitä vähän.

3  dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g voita tai margariinia
3 rkl vettä

Kuivat aineet eelä ja voi nypitään sekkaan vaikka haarukalla. Sitten vesi ja sekotettaan taikinaksi. Voijellaan vuoka ja painellaan taikina sinne pohojalle.

Liha uunista ulos, folioijjaan. Vuoasta kaikki nesteet pikkukattilaan. Kuivataan se vuoka ja liha takasin uuniin.
Uuni 200´C . Ko son kuumennu siihen 200´C ja minuutti kaks pääle niin  liha ulos ja piirakkavuoka sissään. 15 min piisaa paistoaikaa.

Potut kipataan höyrykattilan yläossaan, alaossan laitetaan vesi ja levy päälle. Suolaa jos halvat.

Sitruunapiirakan täyte. 
Ota kattila, litranen käy. Kuppi ja muovikulho kans heti esille.


Laita kattilaan kaks ja puol desiä sokeria ja nelijä-viis ruokalusikkaa vehenäjauhoja. Kierros suolaa.
Ota muki johon laitat puolet vettä ja puristat kaks sitruunaa tyhyjäksi. Nämä sinne kattilaan ja kattila miedolle lämmölle. Hämhäytä tasaseksi.
Erottele viis keltuaista kuppiin ja valakuaiset kuluhoon.
Leikkaa 50g voita litkukattillaan ja keltuaiset pääle. Ala sekottammaan sileäksi.
Piisaa että paksunnee ja kuplahtaa.

Voit samala sekotella valakuaisia kovaksi vaahoksi, lissää sinne sitten desi sokeria ja sekota kunnolla niin että sitä voi pursottaa tai es levittää. Keittiö meinaa olla aika kuuma joten kiireessä saa tehhä.

Piirakkavuoka ulos uunista , eikhän se 15min menny jo. Ko ´kiisseli´on paksua ja tasasta + kuplahtanu, niin kaaja hetimiten pohojan päälle. Sitten se valakuaisvaahto eli marenki siihen miten kerkeät. Uuniin 5 min.

Kastikekattila levylle. Sinne viis ruokalusikkaa vehenäjauhoja. Sekota. Kaaja kuohukerma pääle. Sekota. 

Pottukattila pois päältä. Foliot irti lihasta ja viipaloijaan se. Tarkista kypsyys. 
Voi myös maistaa suolantarpeen.
Sattu mäihälä supermurea,sopevan makea,suolanen,pippurinen ja takapotkunen. Ei tarvi ko esille laittaa.

Uuni pois päältä, piirakka ulos ko valakonen on muuttunu hieman rusehtavaksi.

Saapi jähtyä. Syömä sitten ko on jälkkärinäläkä.

Kastike keitetään kassaan. Tarkista paksuus, riittävyys ja suola. Voi jatkaa maijolla ihan hyvin.

Kaikki valmista,jälet siivottu,vieraat pöytään ja... isäntä onkin jo ehtiny kattiloille ...

Enpä kerenny annoksia kuvvaileen tai mittään, mutta tätä jäi hyvin niukasti mikä kertonee menekistä.


Tästä mänkkäs nelijä ja meille jäi vielä paistinpottuainekset.
Sekä kahavipiirakkaa.

Hintaa koko satsille n 12 €.

























 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti