Ruokablogilistan kärjessä

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Sunnuntaibrunssi Juhannussaaren tappaan

Ko niin vietävästi halutti kaikenlaista niin miehän tein !

On kinkkua
pekonia
omppusutnia
valakosipulilevitettä
patonkia
salaattia, kahenlaista
ryttypottuja
ulukona jähytettyä vettä

ja kakkua !

Eilen leivoin patonkeja ja paistoin piknikkikinkun. niin ja leivoin kakun, ko tein kirsikkahilloa kerta.
Ja valakosipulilevitteenki illalla että sain sen jääkaappiin pukata.

Ne meni näin :
Uuni 175 ´C kinkku sissään.
Paista kunnes kinkun lämpötila jotakuinki 40´C sitten löysää lämpöä 150´C ja paista kunnes kinkku on sisältä 55´C. Jähytä vähän.

Revi verkko veks ja kuorruta soosilla joson
1 dl normisinappia,
1 keltuainen,
lusikallinen sokeria,
ripaus suolaa ja mustapippuria.
Levittele kinkun joka puolelle paitti vattan alle.
Ripottele korppujauhot päälle. Uuni 225´C.

Tehe patonkitaikina jokseenkin näin:
3 dl vettä
7-8 dl vehenäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 rkl öljyä
suolaa
sokeria ihan niukasti
Sekottele taikinaksi ja laita huppu päähän.

Pukkaa kinkku uuniin 25 min.
Se palaneen haju mikä tullee,
niin johtuu irrallaan makkaavista korppujauhoista,sinapista ja nesteistä.

Ko otat kinkun uunista niin vaivaa taikinnaa ja hiero pöytää vasten kunnes on pitkä pitko edessä.
Nostele pellille. Non niinku patonkeja.
Sitten saksi niihin urat. On muka hienomman näkösiä.
Anna turvahtaa vielä hetki hupun alla kunnes pukkaat uuniin sen kinkun perästä.
Saapi paistaa siihen asti että pinta on saanu väriä ja näyttää rapsakalta.
Anna olla ainaki 15 min ja ala huolestummaan 25 minuutin paikkeila.

Valakosipulilevite
Kuuma lasipurkki, vetosuus n 4 dl
Laita voita 50 g purkkiin
Hyppysellinen merisuolaa (rakkeita)
Ruokalusikallinen yrttejä, meirami, persilja,kirveli,basilika,oregano, mitä ikinä
Rippaus yrttisuolaa
Ko rasva on pehemenny niin sotke sekkaan ½ dl ölijyä, ei mittään oliivi tai mauste semmosia sitten.
Sekottele,vatkaa,pyörittele haarukkaa apuna käyttäen.

Ko sotku on tasasta ja öljy on sekottunu rasvaan ,
niin kippaa sekkaan purkki maustamatonta rahkaa.
Itte suosin niitä pehmytrahkoja, pikkusen korkiampi purkki ko tavanomanen.
Eläkä sorru mihinkään vähärasvasseen, ei toimi se idea tässä ruuassa.
Sama ko ostais jättijuustobigmäkin,jumboranskikset ja dieettikolan.
Ei laihuta.

Pekoni
1 pkt pekonia , jaa keskeltä kahtia
Paista kunnes alkaa kipristyyn ja rasvaa irtoo.
Lisää grillimaustetta ja tervahunajaa, kumpaakin vähän.
Paista rapsakoiksi.

Munakas vähintään kahdelle
5 kananmunnaa
lusikallinen sweet chilisoosia
suolaa
mustapippuria
kirveliä
Sekota.
Paista samalla pannulla ko pekonit heti ko olet nostellu pekonit pois eestä.
Ko munakkaasta on tullu kiekko niin lisää 2 kpl chilimeetvursteja toiselle reunaa + 2-3 siivua paksua juustoa.
Käännä toinen puoli päälle. Son valamis ko se pyssyy kahtia jaattaessa kasassa.

Omenachutney eli omppusutni
4 kpl omppuja
½ punasta paprikaa
½ vaaliata sipulia
½ punasta sipulia
2 tolkun kokosta valakosipulin kynttä
lusikallinen valakoviinietikkaa
peukalonpään kokonen pala inkivääriä
4 dl hillosokeria
½ - 1 dl vettä
½ sitruunan mehu
2 kuivattua chiliä
lusikallinen currya
½ lusikallista kanelia
suolaa
7 valkopippuria

Morttelliin kaikki mausteet mikkä saa nuijalla sekasin paitsi sokeri.
Kaikki loput omavalintapalasina kattillaan kiehummaan paitsi sokeri.
Lissää kiehuvvaan seokseen mausteet. Anna hetki maustua - 10 minuuttia.
Lisää sokeri.
Kiehuta 15 minuuttia. Pukkaa kattila altaaseen ja survimella kaikki muussiksi.
Ei ole pakollinen toimenpide jos tykkää rustiikimmasta. Jähytä vähän.
Kaatele kuumaan lasipurkkiin. Vie kylmään.

Kuppisalaatit on toki omavalinta salaatteja, miellä niissä on sipulia, salaattimaustetta, omppua, tomaattia, kurkkua, mozzarellaa, tippa öljyä ja sitruunamehua ettei omppu tummu. Vähän viinietikkaa myös.

Ryttypotut
Pottuja kattillaan sen verran ko jaksettaan syyä tai vähän yli.
Pese mutta älä kuori.
Vettä niin että peittyy.
Levy päälle.
Merisuolaa häppeilemättä.
Suolaa saa olla niin palijon että pottu alkaa kellumaan.
Keitä tavanomaiseen tapaan kypsiksi.
Kaaja vesi veks.
Takasin levylle jälkilämmölle.
Kuivata niin että suola hunnuttaa potun kuoren.
Ravistele kattillaa että joka pottu kuivuu eikä ykskään pala.

Lavo ja leiko evväät lautasille. 
Kata mieleiselläsi tavalla.
Huua kaikki syömään 
ja
eiku naatiskelleen ! 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti